Дамијан веднаш ги негираше обвинувањата и тогаш ќе објави дека ќе биде тестиран за да докаже дека во неговото тело нема забранети супстанции.

По враќањето во Италија, тој го даде своето прво интервју во кое, меѓу другото, зборуваше за скандалозната снимка за време на Евровизија.

Никогаш во животот не сум конзумирал кокаин и сигурно нема да започнам за време на директен пренос пред цела Европа – рече Дамијан и продолжи:

И пред камерата што е насочена кон моето лице?! Дали е тоа затоа што сум глупав? Да, но не толку – додаде Дамијано.