Платипусот е едно од најчудните суштества на планетата по неколку точки. Иако цицачи, овие домородци во Австралија положуваат јајца и имаат отровни боцки на задните нозе.

Тие исто така имаат опашки слични на бобра и сметки слични на патка, а последниве ги користат за да почувствуваат плен додека ловат ноќе со затворени очи.

Сега, научниците пронајдоа уште една чудна особина што може да се додаде на списокот: Флуоресцентно крзно.

Во неодамнешното истражување објавено во списанието „Мамалија“, научниците откриле дека кога се осветлува со ултравиолетова (УВ) светлина – спектар на светлина што не е видлив за човечките очи – таблетите од платипусите даваат сино-зелен сјај.

Бев малку блескав да видам дека платипусот е биофлуоресцентен, вели водечката авторка на студијата Пола Анич – особено што веќе е „толку уникатно животно“.

Откритието го проширува знаењето на науката за биофлуоресценцијата, што истражувачите откриваат дека е пораспространето низ животинското царство отколку што се сметаше порано.

Ова додава друга опсервација дека многу животни се биофлуоресцентни и отвора прашања за тоа што би можело да значи, ако има, за овој вид, вели Дејвид Грубер, истражувач и истражувач на „Нешнл географик“, кој проучува флуоресценција кај морски суштества и кој бил вклучени во трудот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде