Две лаборатории во Азија објавија изненадувачки откритија.

Истражувачите за природата откриле дека пронашле коронавирус кој е тесно поврзан со САРС-КоВ-2, вирусот кој е одговорен за моменталната пандемија, кај потковиците лилјаци складирани во замрзнувач во Камбоџа.

Во меѓувреме, тим од Јапонија објави откривање на друг тесно поврзан коронавирус – исто така пронајден во замрзнати измет од лилјаци.

Вирусите се првите познати роднини на САРС-КоВ-2 што се пронајдени надвор од Кина, што го поддржува пребарувањето на Светската здравствена организација низ Азија за животинско потекло на пандемијата.

Силни докази сугерираат дека САРС-КоВ-2 потекнува од потковица лилјак, но дали тој преминувал директно од лилјаци на луѓе или преку среден домаќин, останува мистерија.