Во околината на Бари, во градот Битонто, овој феномен е откриен случајно затоа што семејството дозволило да се тестира куќата како дел од истражувачки проект за ефектите од вирусот корона врз кучиња и мачки. Пудлицата е асимптоматска, но позитивна и досега е прв случај во Италија дека е откриен активен вирус кај куче.

Вирусното оптоварување е мало, објаснува Никола Декаро, професор по заразни болести на Универзитетот Уни во Бари, и кучето било заразено од членови на семејството, сите откриени со тампонскиот тест биле позитивни затоа што имале симптоми и асимптоматската пудла на повеќе назални, орални и ректални тампонски тестови, резултирала позитивно, но кучето не паѓа на никаков ризик да се разболи.

Исплашени сопственици на куќи и мачки поставуваат прашања дали домашните миленици можат да го пренесат вирусот на луѓето, а професорот одговара дека таков случај не е познат, човекот е опасност за нив, бидејќи студија на Универзитетот во Бари спроведена на 919 кучиња и мачки во северна Италија, меѓу март и во јуни, серолошки тест покажа дека голем број биле во контакт со вирусот, но развиле антитела.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде