Клучната улога на родителите е навреме да ги забележат овие проблеми и да ги коригираат, за тоа да не стане навика.

Колку е постаро детето, толку потешко ќе биде да се смени проблематичното однесување, па затоа обрнете внимание на овие 5 работи:

Прекин

Децата сакаат постојано да поставуваат прашања и да бидат во центарот на вниманието, колку и да е слатко, треба да се научат дека кога разговарате со некого или правите нешто важно, не смее да ве прекинува.

Колку побрзо ќе разбере, толку поважно ќе биде да му помогнете да ја научи контролата на импулсите и способноста да чека, што ќе им користи на долг рок.

Нетрпеливост

Тоа се манифестира на различни начини, но пред се преку изливи на гнев или слом кога не можат да го добијат тоа што го сакаат.

Нетрпеливоста може да доведе до импулсивност, недостаток на самоконтрола и други социјални проблеми. Затоа обидете се навреме да ги научите како да прифатат „не“ и да го чекате вистинскиот момент.

Грубо играње

Кај малите деца може да биде безопасно, но од осумгодишна возраст може да премине во навика. Од самиот почеток, бидете остри и строги ако видите дека вашето дете удира друго.

Ако продолжат да го прават ова, не се откажувајте, бидете упорни, бидејќи овој тип на однесување има најмногу последици подоцна во зрелата возраст.

Недостаток на внимание

Колку пати ви се случило да му се јавите на вашето дете или да му кажете нешто, а тоа да не обрнува внимание? Тоа е нормално кога детето е мало и се развива, игнорирањето во тој случај не е намерно, бидејќи селективно внимание се уште не е развиено.

Затоа е многу важно да поработите на односот со детето и што повеќе да разговарате со него, за да научи да ве слуша и да одговара на вашите зборови.

Пцуење

Нормално е да слушате пцовки во куќата, но не можете да го заштитите вашето дете од лоши зборови, особено во надворешниот свет.

Пцовките не треба да се забрануваат, туку треба да се научат што значат и да не се користат во секојдневниот говор, бидејќи напротив, можат да станат навика.