Маргарет Гертруда Зеле била една од најмистичните фигури на 20 век, позната е како Мата Хари. Родена на 7 август 1876 година во Холандија, таа беше гламурозна и егзотична танчерка и куртизана.

Застрелана е како германски шпион за време на Првата светска војна.

Потекнувала од богато семејство и се омажила во 1895 година за шкотски офицер. Тие прво живееле во Суматра, а подоцна се вратиле во Европа, каде се разведуваат.

Имале две деца кои починале во рано детство.

Таа станала егзотична танчерка во Париз во 1905 година, а потоа започнала да се претставува под уметничко име.


Мата Хари на малајски значи „сонце“ или „околу ден“

Таа започнала да работи за германската тајна служба во првите години на 20 век, додека настапувала во Берлин.

Покрај егзотичниот танц, таа била позната по својот страстен начин на живот, а нејзиниот животен стил бил инспирација за многу писатели и режисери.

Нејзиниот вистински ангажман како шпион никогаш не е потврден.

Иако нејзината разузнавачка активност никогаш не била целосно разјаснета – Французите ја застрелале за шпионажа во 1917 година врз основа на наводно признание.

За време на Големата војна, таа патувала низ цела Европа: Англија, Франција, Шпанија и Холандија.

Во јануари 1917 година, во една од германските тајни пораки биле споменати услугите на шпионите Х-21.

Во хотелска соба во Париз, француската тајна служба го идентификуваше овој шпион како Мату Хари.

Таа била осудена како германски шпион и била застрелана на 15 октомври 1917 година. Нејзиниот вистински ангажман како шпион никогаш не бил потврден официјално.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде