Европската унија има направено планови за означување на некои централи на природен гас и нуклеарни централи како „преодни“ или „зелени“ инвестиции, под услов да ги исполнуваат критериумите како што е замена на електрани на јаглен со загадување.

Европската комисија се очекува да предложи правила во јануари за да се одлучи дали гасните и нуклеарните проекти ќе бидат вклучени во „таксономијата за одржливо финансирање“ на ЕУ.

Оваа таксономија е листа на економски активности и критериуми за животна средина кои мора да се исполнат за да бидат означени како зелени инвестиции.

Овој систем има за цел да ги направи овие инвестиции попривлечни за приватниот капитал и да престане со „еколошки манипулации“, односно компании или инвеститори кои ги преценуваат своите еколошки капацитети.

Брисел, исто така, презеде чекори за примена на таксономијата на некои средства од ЕУ, што значи дека овие правила би можеле да одлучат кои проекти се подобни за одредени јавни финансии.

Нацрт-предлогот на Комисијата, добиен од EURACTIV, ќе ги означи инвестициите во нуклеарните централи како зелени, доколку проектот има план, средства и локација за безбедно отстранување на радиоактивниот отпад, а за да се сметаат за зелени, новите нуклеарни централи мора да добијат одобренија за градба пред 2045 година.

Продолжувањето на животниот век на постојните електрани, исто така, ќе се смета за зелено „со оглед на долгото време за инвестирање во нов капацитет за нуклеарно производство“, се вели во нацрт-законот.

За да се сметаат за зелени, тие сепак ќе мора да „вклучат модификации и безбедносни надградби“ за да се осигураат дека се усогласени со „највисоките остварливи безбедносни стандарди“.

Земјите од ЕУ, вклучувајќи ги Чешката Република, Финска и Франција, кои добиваат околу 70 отсто од својата енергија од нуклеарна енергија, веруваат дека ова е клучно за постепено укинување на јагленот што емитува CO2.

Сепак, други земји, како Луксембург, Германија и Австрија, се силно против нуклеарната енергија.

ИЗВОРНова економија
претходниот член,Мажите ја сакаат, а жените и завидуваат: Пет нешта кои ја чинат жената „дама“!
Следната статијаОткриен важен детаљ за исчезнувањето на Матеј: Во клубот од каде истрчал имало инцидент!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде