Седницата на кризниот штаб е закажана за денес во 15:30 часот. Се очекуваат одлуки за тоа како ќе ги поминат новогодишните празници и на кој начин сите гости и  сонародници кои работат и живеат во странство ќе можат да влезат во Србија.

Очигледно, ПЦР ќе биде задолжително, што не треба да биде постаро од 48 часа. Ова ни го соопшти Бранислав Тиодоровиќ, член на Кризниот штаб и нè подготви за тоа, истакнувајќи дека оние кои немаат ПЦР-тест ќе треба да бидат во карантин 10 дена.

Без оглед на тоа што сме најдобри во регионот во хоспитализација, затоа имаме полни болници. Имаме и најиспитани на Балканот. Покрај тоа, имаме најниска стапка на смртност. Очекувавме стабилизација до овој момент, но тоа не се случи. Имаме стагнација, па утре ќе донесеме нови мерки, кои ќе бидат поефикасни, рече Тиодоровиќ за РТС.

На прашањето што има на масата на утрешната седница на Кризниот штаб, Тиодоровиќ одговара: Постојните мерки се добри, доколку се спроведат. Голем град како Белград може да има само еден процент од пациентите, што е 25.000 луѓе, а тоа е околу 1.000 луѓе на ден во болници и клиники. Сите имаме некој во семејството или на работното место на некој што е во болница, рече Тиодоровиќ.