Дали следната варијанта на коронавирусот ќе се шири благодарение на стаорците? Тоа го прашува Њујорк Пост, цитирајќи студија објавена во научното списание Nature Communications, каде што научниците го анализирале потеклото на необични фрагменти од вируси пронајдени во текот на изминатата година во подземјето на Њујорк.

Тие заклучија дека енигматичните лоза пронајдени во влажното, њујоршко подземје се различни од сите познати варијанти на КОВИД, и дека мутациите забележани во мистериозните варијанти се слични на оние што дозволуваат варијацијата на омикрон делумно да го избегне имунитетот стекнат со вакцинација и претходно закрепнување.

Додека некои истражувачи веруваат дека оваа мутација може да се припише и на човечки соеви на вирусот кои сè уште не се секвенционирани, други веруваат дека тоа е нова варијанта што се шири од стаорци.

Весникот пишува дека само меѓу 2,6 и 12,9 отсто од случаите во Њујорк се секвенционирани, така што сосема е можно ретки варијанти на вирусот да се прикрадат под радарот.

Помеѓу различните опции, се смета дека ова може да се лоза верзии на вирусот кои го инфицираат цревата и не се наоѓаат често во носот или грлото од каде се земаат брисевите со PCR и се прави секвенционирање.