Тимот од Нови Садскиот факултет за технички науки смислил начин како на заштитните маски да им даде друга цел на заштитните маски од вируси и бактерии.

Со помош на сребрени нишки кои служат како спроводници и телефони, се овозможува следење на дишењето и снимање на капацитетот на белите дробови.

Резултатите, меѓу другото, може индиректно да укажуваат на присуство на коронавирус.