Здравиците се најнормална работа на прослави. И кога сме со нив, има и чаша со пијалок во рака, крената високо и задолжително „тропање“.

На овој начин, искажувате „запечатени желби“ и го бркате злото, или барем тоа треба да претставува, освен ако во чашата нема вода.

На сите ни се случило барем еднаш, да наздравиме со вода. Некои затоа што не пијат алкохол, други затоа што едноставно немале друг пијалок во тоа време.

Сепак, старото верување предупредува дека ова е најлошото нешто што можете да го направите ако сакате некому добро.

Корените на овој обичај датираат од античко време и се поврзани со Адот, односно подземјето на мртвите.

Имено, кај античките Грци постоело верување дека човечката душа оди во Адот по неговата смрт и дека има тажна рамнина со бели диви цвеќиња.

Низ оваа рамнина течат пет реки: реката Стикс – мраз, река на омраза, потоа Ахерон – река на болка, Кокитус – река на жалост, Флегетон – огнена река и Лета – река на заборав.

Душата на починатиот кој доаѓа во Хад, пие вода од реката Лета со цел да го заборави претходниот живот и страдањата во него. Оние кои веруваа во реинкарнација веруваа дека душата на починатиот испила вода од оваа река со цел целосно да го заборави претходниот живот и да се подготви за новиот.

Грците секогаш наздравуваа со мртви чаши исполнети со вода, за да го симболизираат своето патување, преку реката, до подземниот свет.

Токму во овие легенди и верувања на античките Грци лежи коренот на обичајот никогаш да не наздравуваме со вода ако сакате некому добро.

Ако некој наздрави со чаша вода, според ова верување, ќе претрпи судбина полоша од смртта и предвремено заборавање, се наведува на порталот Хафпост.

Многу луѓе исто така веруваат дека наздравувајќи со вода, тие исто така сакаат смрт за себе, бидејќи оваа течност го рефлектира вашиот иден гроб на вода.

Покрај тоа што ќе му посакате смрт на почесниот гостин и на себе си, здравица со вода ќе ги налути и Боговите.

Здравицата отсекогаш се сметал за желба што му ја упатувате на Семоќниот, нудејќи му пијалок додека ја кревате чашата.

Прославата со чаша исполнета со вода, здодевен и неутрален пијалок, не ја ценат боговите, кои ќе дадат несреќа на секој што ќе се осмели да го стори тоа.

Па на крајот на краиштата, здравица со некој друг пијалок е подобра идеја отколку здравица со вода.

ИЗВОРАло
претходниот член,Рекорден раст на БДП во САД во третиот квартал и покрај голем број нови инфекции
Следната статијаНаправете домашен тест за корона со состојки што сите ги имаме дома!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде