Повеќе од три четвртини од луѓето хоспитализирани за КОВИД-19 сè уште страдаат од барем еден симптом по шест месеци, според студијата објавена во медицинското списание „Лансет“.

Студијата вклучува стотици пациенти од кинескиот град Вухан и е меѓу едно од ретките студии што трага по долгорочните симптоми на инфекција предизвикана од вирусот САРС-КоВ-2, пренесува N1.

Уморот или мускулната слабост се откриени како најчести симптоми на болеста, а пациентите кои биле прегледани, исто така, пријавиле тешкотии во спиењето.

Бидејќи Ковид-19 е нова болест, ние само што започнавме да разбираме некои од нејзините долгорочни ефекти врз здравјето на пациентот, рече професорот Бин Као од Националниот центар за респираторна медицина, еден од истражувачите.

Трајна грижа

Тој додаде дека истражувањето ја потенцирало потребата од постојана грижа за пациентите по отпуштањето од болницата, особено за оние кои имале сериозни инфекции.

Светската здравствена организација (СЗО) посочува дека вирусот претставува ризик од сериозни, трајни последици дури и кај младите, кои не се хоспитализирани.

Студијата, објавена во „Лансет“, опфатила 1.733 пациенти отпуштени од болницата Jининтан во Вухан помеѓу јануари и мај минатата година. Нивната просечна возраст беше 57 години, а истражувачите спроведоа физички прегледи и лабораториски тестови.

Студијата покажа дека 76 проценти од пациентите изјавиле дека сè уште имаат симптоми. Замор или слабост на мускулите е пријавен од 63 проценти, додека 26 проценти имале проблеми со спиењето.

АНТИТРОЛИ

Студијата испитувала и 94 пациенти, чии нивоа на антитела во крвта биле снимени на врвот на инфекцијата, како дел од друга студија.

Кога овие пациенти биле тестирани после шест месеци, нивните нивоа на неутрализирачки антитела биле пониски за 52,5 проценти.

Истражувачите велат дека откритијата предизвикале загриженост за можна повторна инфекција со коронавирус, но забележале дека ќе бидат потребни пообемни и поголеми примероци за да се разјасни како имунитетот кон вирусот се менува со текот на времето.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде