Базалните солзи помагаат да ги заштитите вашите очи и да ги одржувате подмачкани. Се појавуваат рефлексни солзи за да се измијат чадот, прашината и сè друго што може да ги иритира вашите очи.

Потоа, има емоционални солзи, кои обично се предизвикани од бес, радост или тага.

Многу луѓе се плашат од овие солзи и посакуваат да можат целосно да ги избегнат. Другите имаат проблем дури и да произведат нешто, дури и кога ќе почувствуваат потреба за добар писок.

Но, без оглед како се чувствувате за плачење, останува факт: Тоа е сосема нормално. И верувале или не, таа служи за цел надвор од затнувањето на носот и засрамувањето пред вас.

Да добиете помош

Излезе дека „плачот за помош“ е повеќе од само изрека. Без разлика дали вашите солзи потекнуваат од бес или тага, тие им даваат на другите луѓе да знаат дека имате тешко време.

Ако се чувствувате неспособни да побарате помош директно, вашите солзи можат да го пренесат ова барање без зборови. Имајте на ум дека ова не значи дека плачете намерно – тие се телесен одговор што повеќето луѓе не можат лесно да го контролираат.

Оваа идеја е поткрепена со мала студија од 2013 година. Учесниците погледнаа слики од тажни и неутрални лица со и без солзи. И во двете категории тие посочија дека луѓето со солзи на лицето се чини дека имаат поголема потреба од поддршка отколку оние без солзи.

Размислете за тоа на овој начин: Како би одговориле ако видите дека некој плаче? Може да прашате: „Што не е во ред?“ или „Дали има нешто што можам да направам за да помогнам?“

Истражување од 2016 година Доверлив извор, исто така, сугерира дека луѓето честопати изгледаат попријатни и помирни отколку агресивни кога плачат. Ова може да помогне да се објасни вашата подготвеност да понудите поддршка на некого во солзи, дури и ако нивниот основен израз не значи нужно тага.

За ублажување на болката

Ако влезете во отворена врата од кабинетот или го заглавите прстот на остар агол, ненадејниот шок од силна болка може да донесе неколку солзи на очите.

Многу е веројатно навистина да плачете кога чувствувате значителна болка подолг временски период, особено ако не можете да направите многу за да се ослободите од неа.

Овој вид на долготрајна болка може да потекнува од:

  • мигрена
  • камења во бубрезите
  • скршени коски
  • апсцесиран заб
  • состојби на хронична болка
  • ендометриоза
  • породување

Болката доволно силна за да ве расплаче, сепак нуди една корист. ResearchTrusted Source сугерира дека кога плачете, вашето тело ослободува ендорфин и окситоцин.

Овие природни хемиски гласници помагаат при ублажување на емоционалното вознемирување заедно со физичката болка. Со други зборови, плачењето е однесување што го смирува самостојно.

Да се ​​формираат и зајакнат социјалните врски

Плачењето ве става во ранлива позиција. Емоциите што ги доживувате може да ви го одвлечат вниманието, на пример, но вашите очи исто така се замаглуваат од солзи, што го отежнува гледањето.

Од еволутивна перспектива, ова ќе ве доведе во неповолна положба во ситуација на борба или бегство. Ако гледате солзи како знак на слабост, како што прават многу луѓе, можеби не ви се допаѓа да плачете затоа што сакате да избегнете да оставите впечаток на беспомошност.

Но, секој има неколку ранливи точки и нема ништо лошо во тоа да се пуштаат овие емисии од време на време.

Всушност, изразувањето на вашите слабости може да генерира симпатии од другите и да промовира социјално поврзување.

На повеќето луѓе им е потребна барем поддршка и придружба од други, а овие врски стануваат уште поважни во време на ранливост. Кога ќе им дозволите на другите да ги видат вашите слабости, тие можат да одговорат со љубезност, сочувство и други видови на емоционална поддршка што придонесуваат за значајна човечка врска.

Плачењето ги обработува емоциите

Кога чувствата стануваат толку екстремни, вие не знаете како да управувате или да се справувате со нив, плачењето може да биде еден од начините да ги искажете и да се ослободите.

Не е тајна дека емоционалната болка може да предизвика длабока вознемиреност, па огромното чувство на тага, вина или грижа сигурно може да предизвика солзи.

Но, сите емоции што се чувствуваат огромно или тешко можат да се контролираат, исто така, можат да предизвикаат солзи, дури и ако не се чувствуваат особено болни.

Ако некогаш сте биле трогнати во солзи, ќе знаете дека дури и емоциите што обично се сметаат за позитивни, како што се љубов, стравопочит, радост, романтичен копнеж и благодарност, можат да ве расплачат.

Експертите веруваат дека овие среќни солзи можат да ви помогнат да ги процесирате и регулирате интензивните емоции.

Да сочувствуваме

Исто како што вашите солзи можат да привлечат грижа и поддршка од другите, вие и самите може да почувствувате сочувство кога ќе видите солзи или емоционална вознемиреност на друга личност. Сведочењето на нивната болка може да ве расплаче и вас.

Можеби дури и не е важно дали таа личност е вистинска или измислена, според малото истражување од 2016 година, „Доверлив извор“, кое ги истражуваше симпатиите на луѓето кои плачеа како одговор на емотивните филмови.

Плачењето како одговор на туѓа болка не е лошо. Всушност, тоа сугерира дека можете да земете други перспективи во предвид и да замислите ситуација од туѓа гледна точка.

На кратко, тоа значи дека сте емпатична личност.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде