Што прават луѓето во успешни врски поинаку од оние во неуспешни врски? Прашање кое често се поставува.

Од 1970-тите, психологот д-р Џон Готман и неговиот тим проучувале илјадници парови за да видат што точно прават луѓето во нивните врски и со години ги следат паровите. Нивното истражување покажа дека паровите кои раскинуваат во рок од шест години од бракот имаат слични навики:

  • Тежок почеток на разговорот

Првите три минути од разговорот се показател како ќе заврши тој разговор. Значи, ако разговорот започне нежно, тогаш поверојатно е дека разговорот ќе продолжи да се движи во блага и позитивна насока.

Но, ако разговорот почне грубо, веројатно ќе заврши на ист начин. Остриот почеток обично го вклучува зборот „секогаш“ или „никогаш“. На пример: „Никогаш не помагаш дома“ или „Секогаш си на телефон!“ Груб почеток на разговор обично воведува тешки теми, проследени со критики, пишува Mind Body Green.

  • Поплава од негативни чувства

Како што парот се повеќе се вклучува во циклусот на негативни конфликти, тие почнуваат да го доживуваат она што се нарекува „поплава“. Поплава се случува кога постојано сме изложени на стрес и конфликти.

Нашето тело почнува да ослободува хормони на стрес кои влијаат на нашата способност да бидеме во врски и да ги решаваме конфликтите со другите луѓе. Ова ги наведува луѓето да се борат, да бегаат или да замрзнат во нивните конфликти.

Кога паровите можат да ја надминат својата поплава преку паузи и самосмирување, тоа не станува хронично и тие можат да ги неутрализираат ефектите. Меѓутоа, кога паровите не знаат како да прават паузи и да умрат, нивната врска често станува понесреќна со текот на времето.

  • Проблеми со говорот на телото

Говорот на телото е важен во нашите односи. Нашиот партнер автоматски, понекогаш сосема ненамерно го скенира нашиот говор на телото во потрага по навестувања за тоа како се чувствуваме.

Паровите кои имаат затворен и заканувачки говор на телото меѓу себе ја подготвуваат својата врска за конфликт.

  • Обидете се да го поправите

Сосема природно е паровите одвреме-навреме да се судираат. Паровите кои одлучуваат да се разведат имаат многу помалку обиди да ја поправат својата врска.

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Нема договор за повисоки плати, продолжува штрајкот во училиштата и градинките
Следната статијаМакедонците по набавка на масло во Врање

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде