Можно е да е еден од симптомите на болеста ковид, и според студијата, се чини дека околу 40 проценти од луѓето кои ја имале болеста пријавиле сува уста како симптом и може да се појави пред било кој друг симптом.

Ова е процент многу поголем од пријавените случаи на губење мирис и вкус, додава проф. Кевин М. Бирд, од Американското стоматолошко здружение. Еве што треба да знаете за овој симптом.

Зошто се јавува симптом на сува уста?

Плунковните жлезди произведуваат плунка што се испушта во устата, сува уста се јавува кога производството на плунка се забавува и тоа не е само безопасен проблем, може да предизвика проблеми со говорот, голтањето и хранењето.

Истата оваа плунка ги штити и забите и усната шуплина, па кога нема доволно, може да се развие кариес, како и други болни инфекции.

Плунката на луѓето кои имаат Ковид содржи висока концентрација на вирусот, и затоа може да се открие преку плунка.

Сува уста и ковид

Тим научници од Институтот Кембриџ во Лондон и тим од Америка идентификуваа ACE2 рецептори во клетките и ткивото на плунковните жлезди и усната шуплина.

Тоа е протеин што вирусот што ја предизвикува болеста се затвора во телото.

Откриле и како вирусот може да се размножи во клетките на плунковните жлезди.

Испитувајќи ги луѓето кои имале блага форма на болеста, забележале дека имаат најмногу вируси во плунката и дека најверојатно ќе пријават губење на мирис и вкус, за разлика од оние кои во тие количини немаат плунка.

ИЗВОРАло
претходниот член,Општество на солидарност и злоупотреба: Зошто луѓето претендираат да бидат жртви?
Следната статијаСметките за електрична енергија во домаќинствата во голем пораст!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде