Граѓаните на Србија, Северна Македонија и Албанија, благодарение на поврзувањето на националните електронски системи на овие земји во рамките на иницијативата „Отворен Балкан“, по првпат ќе можат слободно да пристапат до единствениот пазар на трудот.

Како што јави дописникот на МИА од Белград, објасни дека граѓаните ќе имаат можност да се вработат во една од тие три земји без никакви дополнителни документи, работни визи и посебни дозволи.

Сите потребни информации за јавната администрација во Србија се достапни онлајн и за граѓаните се на услуга седум дена во неделата, 24 часа дневно.

Зборувајќи за пазарот на информатичко-комуникациските технологии (ИКТ) во Србија, во моментов на тоа поле се вработени 92.000 луѓе, но дека пазарот сè уште е „гладен“, односно да постои „огромен дефицит во тој сектор“.