Секој трет жител на Скопје има антитела кон вирусот корона, покажува студијата на Институтот за имунобиологија објавена денес.

Според резултатите од истражувањето, 31 процент од испитаниците имале антитела, а истражувањето е направено врз граѓани кои страдале од ковид-19 и на оние кои не знаеле дека се заразиле со оваа болест, пренесува Телма.

Директорот на Институтот, Александар Петликовски, рече дека резултатите од истражувањето се знак дека земјата е на половина пат до стекнување колективен имунитет, што значи дека најмалку 60 проценти од граѓаните имаат антитела.

Анкетата беше спроведена претходните две недели во Скопје на 1.000 испитаници и на шест локации во градот.