Хрватската влада на седницата на 19 ноември го усвои нацрт предлогот за одлука за учество на хрватските вооружени сили во операцијата за поддршка на мирот на КФОР на Косово, според која на парламентот му предлага зголемување на хрватскиот контингент во КФОР од 40 на 150 члена и два хеликоптери на хрватските воени сили.

Нацрт-предлогот потсетува дека на 31 октомври 2018 година, хрватскиот парламент донесе одлука за учество на хрватските вооружени сили во операцијата за поддршка на КФОР на Косово, во согласност со која можат да бидат испратени до 40 припадници во 2019 и 2020 година, со два хеликоптери.

Бидејќи оперативната команда на КФОР, преку претпоставената команда за сојузнички операции, честопати ги известуваше сојузниците за потребата од завршување на операцијата на КФОР, Република Хрватска предлага да се зголеми хрватскиот контингент во операциите за поддршка на мирот на КФОР, од 40 на 150 припадници на хрватските вооружени сили стои во Нацртот на тој предлог.

Исто така, се наведува дека Хрватска силно ги поддржува напорите на НАТО за одржување на безбедноста во Косово, како и во поширокиот регион.

Сегашната криза се одвива во нашето непосредно опкружување, во област што е значајна за Република Хрватска за стабилноста на целата област на Југоисточна Европа. Безбедносната состојба во Република Косово, која зависи од нарушените меѓуетнички односи, нередовната миграција, како и регрутирањето борци на Исламска држава и нивното враќање, е исклучително важна заради можните последици врз односите на земјите од Југоисточна Европа и стабилноста на целата област. Кршењето на безбедноста во Република Косово може да има и влијанија врз хрватската економија, се вели во предлогот на хрватската влада.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде