Конзервативниот австриски канцелар Себастијан Курц се противи на приемот на повеќе луѓе кои бегаат од Авганистан откако Талибанците ја презедоа власта во земјата, рече тој во неделата.

Во времето на миграциската криза во 2015 и 2016 година, Австрија прифати 90.000 баратели на азил, што е повеќе од еден процент од нејзиното население.

Курц својата кариера ја изгради врз цврст став за имиграцијата, победувајќи на сите парламентарни избори во 2017 година.

Додека Европската унија се бори што да прави со Авганистанците кои им помогнаа во изминатите 20 години, Курц рече дека доаѓањето во Австрија не е опција.