Дали короната може да предизвика повеќе штета на човечкиот мозок од Алцхајмеровата болест?

Една нова студија открива дека постарите пациенти со КОВИД имаат повеќе знаци на оштетување на мозокот отколку луѓето кои развиваат невродегенеративна болест.

Конкретно, тим од Медицинскиот факултет Гросман откри значително повисоки нивоа на одредени протеини во крвта кои обично се зголемуваат кога некој ќе претрпи невролошко оштетување кај пациентите со КОВИД.

Истражувачите велат дека за време на краткиот тек на нивните инфекции, седум маркери на оштетување на мозокот биле значително повисоки кај пациенти со КОВИД отколку кај пациенти кои немале КОВИД, но имаат Алцхајмерова болест.

Еден од овие маркери беше повеќе од двојно повисок кај пациенти со коронавирус.

Нашите наоди сугерираат дека пациентите хоспитализирани поради СОВИД-19, особено оние со невролошки симптоми за време на акутна инфекција, може да имаат нивоа на маркери кои покажуваат оштетување на мозокот еднакво или повисоки од оние забележани кај луѓето со Алцхајмерова болест, вели главниот автор Џенифер Фронтера, професор на Одделот за неврологија, пренесува FOX 8.

ИЗВОРАло
претходниот член,Родова нееднаквост во новата влада, само 4 жени на министерски позиции
Следната статијаЌе се фрла чесниот крст на Водици, општина Кисела Вода со јавен повик до сите заинтересирани за учество