Температурите се намалија, просториите се загреваат, а влагата се појавува на sидовите ? Се обидовте да проветрите, но ништо не помага? Ова е чест проблем со кој се соочуваат многу сопственици на новоизградени или недовршени куќи или згради.

Причината за влагата може да биде во неправилно изработени покриви или олуци, непрофесионално инсталирана столарија и некои други фактори каде има физичка дренажа на вода. Во оваа статија, ќе се занимаваме со кондензирана влага – влага што се јавува како резултат на разликата помеѓу надворешната и внатрешната температура и нема никаква врска со директното влијание на дождот.

Зошто куќите без термичка фасада имаат проблеми со влагата?

  • Влагата на кондензацијата секогаш ќе се појави на бетонските делови. Хоризонталните и вертикалните кругови се најчесто местото каде што ќе се појави влага. Едноставно кажано, влажните sидови најчесто ќе бидат на споеви на аглите на објектот. Имено, тулата содржи воздушни комори поради што влагата ќе биде многу тешко да се достигне во внатрешноста.

За жал, тоа не е случај со бетонски делови. Во минатото, хераклитните плочи беа ставени во кофражот подготвен за производство на статички бетонски елементи, кои термички ги изолираа бетонските елементи.

Денес, ова многу ретко се користи и влагата е честа појава во зградите без топлинска изолација.

Привремено санирање на влагата со минимални трошоци.

  • Проверете ја зградата или куќата однадвор и забележете делови изработени од тула и делови истурени со бетон. Дали внатрешната влага се појавува точно на бетонските делови?

Заборавете на хидрофобните мешавини, проблемот со кондензирана влага не е продирање на вода, туку само – кондензација. Набавете плочи од стиропор со дебелина од најмалку 3 см (по можност 5 см) и ставете ги на бетонските делови. Плочите од стиропор EPS лесно ќе се исечат со скалпел или нож во големина што ви одговара.

Стиропор ќе биде доволен за лепење насочено, или за подобра изведба целосно по работ на плочата од стиропор. Плочките можете да ги лепите со лепак од стиропор, но ако имате на располагање градежен лепак или флексибилен лепак за плочки – тоа ќе ја заврши работата.

  • Единствено и долготрајно решение целосно решение за проблемот со кондензација може да се постигне само со квалитетна топлинска изолација. Важно е да се запамети дека домаќинството секогаш произведува влага. Сушење алишта, машини за перење и машини за миење садови, готвење, туширање – сето тоа произведува влага.

Исто така, човечките тела произведуваат значителна количина на влага. Препорачливо е да се вентилираат просториите наутро и навечер со отворање на сите прозорци широко 5 минути. Со краткотрајна вентилација, ќе постигнете размена на воздух без значително ладење на ѕидовите и губење на акумулираната топлина.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде