Жителите на земјите што зборуваат англиски и на Скандинавија пијат почесто од која било друга нација, додека граѓаните на Балканот се на ниво на светски просек во однос на потрошувачката на алкохол, според овогодинешното издание на Глобалното истражување за лекови.

Истоимената невладина организација што го спроведува истражувањето наведува дека само 16 проценти од испитаниците изјавиле дека не се опиле во текот на 2020 година. Анкетата опфати околу 110.000 луѓе од над 25 земји и региони.

Студијата ја дефинира интоксикацијата како ситуација во која испитаниците пијат толку многу што нивните физички и ментални способности се нарушени до тој степен што влијае на рамнотежата и говорот, кога не биле во можност јасно да се фокусираат на нештата или кога нивното однесување било драстично различно од вообичаеното.

Во просек, испитаниците пријавиле дека се опиле 21 пати во последната година, а најчесто тоа било случај со мажи помлади од 25 години (28 преголеми годишно), а најмалку со жени постари од 25 години (12 пати).

Граѓаните на Балканот се исто така на ниво на светски просек, со нешто повеќе од 20 пијани годишно во просек.

Врз основа на податоците од над 90.000 луѓе кои консумираат алкохол, околу два проценти побарале хоспитализација минатата година поради прекумерна употреба на тој опијат.

Жените на возраст под 25 години се категоријата која најчесто барала итна медицинска помош откако се опиле, една од 30 анкетирани.

Околу една третина од сите алкохоличари пријавиле дека жалат што се опијаниле, најчесто поради мамурлак, а веднаш потоа затоа што „кажале нешто што нормално не би го рекле“.

ЛСД е оценет како најдобра вредност на дрога за пари во светот, исто како и претходните години.

Во текот на 2020 година, имаше драстичен пад на перцепцијата на испитаниците за вредноста на канабисот во однос на потрошените пари.

Покрај магичните печурки, податоците покажуваат дека синтетичките лекови кои лесно можат да се произведат во големи количини се сметаат за најдобри во однос на потрошените пари, наспроти органските наркотици како што се кокаин или канабис.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде