Водата е за телото исто како гориво за автомобил. Штом неговото ниво е критично, црвеното светло се појавува во форма на жед, гадење, главоболка.

Ова значи дека дехидрацијата веќе отишла предалеку. Затоа е важно редовно да пиете вода – бидејќи течноста, испиена пред неколку часа или претходната ноќ, – не се брои.

Како правилно да ја пресметате количината на вода што треба да ја пиете секој ден? Подготвивме и предлагаме да ја користите оваа табела за преглед. Зачувајте го и искористете го за здравје.

40 кг – 1,2 литри
45 кг – 1,4 литри
50 кг – 1,5 литри
55 кг – 1,7 литри
60 кг – 1,8 литри
65 кг – 2 литри
70 кг – 2,1 литри
75 кг – 2,3 литри
80 кг – 2,4 литри
85 кг – 2,6 литри
90 кг – 2,7 литри
95 кг – 2,9 литри
100 кг – 3 литри

Ако вашата точна тежина не е во табелата, користете ја оваа формула за да ја пресметате дневната норма на вода:

За жени: (тежина x 0,03) + (време на физичка активност во часови x 0,4) = … литри

За мажи: (тежина x 0,04) + (време на физичка активност во часови x 0,6) = … литри

Три корисни совети за да научите да пиете повеќе вода:

♦ Истурете мала количина вода во чашата. Започнете со количината на течност што е оптимална за вас. Подобро е да се испијат неколку голтки со задоволство, отколку цела чаша, но со сила.

♦ Чувајте контејнер со вода на повидок. Подобро е да купите прекрасно шише што ќе ве мотивира за нови достигнувања и ќе ве потсетува на здрав начин на живот со добри навики.

♦ Користете мобилни апликации. За да контролирате и да добиете потсетници за потребата да пиете вода, инсталирајте некои од апликациите – WaterCheck, Watermania, Hydro, WaterBalance.

ИЗВОРСтил - Курир
претходниот член,Моменталната состојба со пожарите на територија на Македонија
Следната статијаКој е оптимален број на сексуални односи во бракот во текот на неделата?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде