Многу шминкери веруваат дека вистинските четки за шминка им прават половина работа. Затоа експертите за убавина со своите мали „помошници“ се однесуваат грижливо и многу внимателно се грижат за нив.

Покрај тоа, висококвалитетните четки се скапи и можете да ги одржувате во добра состојба само со соодветна грижа.

Четките треба да се третираат на ист начин како и кожата на лицето. Затоа, четките и алатите бараат секојдневно чистење.

Друг познат шминкер, Присила Оно советува да ги чистите четките со специјални гелови. Важно е темелно да ја исплакнете четката. За да го направите ова, Присила ја натопува четката во производот, ја држи неколку секунди, а потоа ја исплакнува со влажна крпа.

На крајот, само треба да ги исплакнете четките со ладна вода. Главната работа е да не ги миете во топла вода, бидејќи така се оштетува купот и четката станува неупотреблива побрзо.

За да ги одржува четките во форма, Кита Мур, шминкерката на Мараја Кери, сака да ги меша четките со кокосово масло. Благодарение на оваа техника, влакната ќе останат мазни подолго. Кокосовото масло може да се замени со маслиново масло.

И додека шминкерите препорачуваат да имаат производи дизајнирани за чистење четки и сунѓери во нивниот арсенал, многу од нив признаваат дека обичниот сапун и ладната вода се опција за експресна реакција. Добра алтернатива на скапите професионални производи е шампонот за бебиња.

Исто така, многу е важно како ги сушите четките. Експертите сметаат дека тоа треба да се направи хоризонтално или со нивно поставување на работ од масата. Ова ја спречува водата да стигне до основата на четката и да ги уништи влакната.