Економистите сметаат дека нема причина да се вратиме на застарениот начин на тргување, туку дека тоа се механизми за зајакнување на руската валута, како и притисок од земјите од Брикс, на чело со Кина и Русија, да гледаат нова меѓународна валута како пандан на доларот.

Според економистот Љубодраг Савиќ, зад барањето на Русија да го плати гасот во рубљи, од една страна има потреба од зајакнување на нивната национална валута. Исто така, како што објаснува, според одлуката на Путин, трансакциите за купување на енергија, што не може да се избегне, мора да се вршат во рубљи, а адресата на која ќе бидат принудени да се обратат е руската централна банка.

Подлабока и поважна причина, сепак, смета тој, е долгорочната идеја на Путин да го турка доларот заедно со Кина како ексклузивно средство за плаќање.

Индикации дека светот се движи во таа насока дојдоа по неодамнешниот договор меѓу Кина и Саудиска Арабија нивната нафта да се плати во јуани – вели проф. Савиќ. – Расте желбата за создавање на паралелен систем на плаќање. Процентот на трансакции на меѓународниот пазар порано беше 80 отсто во евра и долари, сега е намален на околу 40 отсто. Ситуацијата е сè уште таква што доларот е единствената валута во голем дел од светот, што значи дека САД можат да печатат пари, да ја поддржуваат својата економија и да ја избегнуваат инфлацијата бидејќи европските земји потоа почнуваат вештачки да го бранат доларот, зголемувајќи ја купување на американска валута.