Пред 76 години, закоравените советски војници забележаа сцени на незамислив ужас во Аушвиц.

Нацистите разнеле делови од страницата, каде што загинале најмалку 1,1 милиони луѓе, од кои 90% биле Евреи – но илјадници затвореници останале.

Денес, Аушвиц останува во голема мерка недопрена – напуштените колиби и бодликавите жици остануваат неми сведоштва за некои од најлошите злосторства во историјата на човештвото.

Стотици трупови беа расфрлани околу местото, како и илјадници затвореници, напуштени затоа што беа премногу болни или слаби за „маршот на смртта“ до Рајхот.

Советските трупи пронајдоа и повеќе од 300 000 машки одела и 7,7 тони човечка коса.

Советскиот војник Иван Мартинушкин, доаѓајќи во неговите единици во јануари 1945 година, рече: – Беше тешко да ги гледам. Се сеќавам на нивните лица, особено на очите што ги предадоа нивните маки.