Луѓето кои имаат потреба да ве советуваат постојано и без да го побарате тоа од нив, имаат мотив тоа да го прават.

Во суштина мотивот никогаш не е ваша афирмација и унапредување, бидејќи во тој случај луѓето ќе внимаваат на количината на совет и пристап со цел да постигнат педагошка ефикасност.

Мотивот за постојано советување многу често е завист или љубомора што луѓето ја чувствуваат кон вас.

Не е тешко да се справите со пречестите совети, само треба да имате самодоверба и доследно да ги примените следните техники:

  • Исклучете ги тие луѓе од разговор

Кога советувачот ќе ви се обрати и почувствувате мотив да ве обезвредни и понижи, не возвраќајте на ист начин и не му го давајте она што ќе го побара.

Вие не морате никому да се докажувате, едноставно свртете му го грбот и продолжите да разговарате со некој друг.

Едноставно не му дозволувајте на ниту еден начин да ви пријде!

  • Бидете максимално љубезни 

Не си дозволувајте дрскост, ароганција и безобразлук за кој истите тие што го предизвикуваат тоа кај вас, ќе успеат да ја претставаат таа слика за вас пред другите.

Тоа не смеете да го дозволите, останете доследни и љубезни со сите, а провокаторите само игнорирајте ги со насмевка.