Веројатно многу пати сте се нашле во ситуација да го извадите вашето куче на прошетка и да видите дека јаде трева. Ако се прашувате зошто го прават тоа. Постојат неколку причини.

Првата е дека кучињата се всушност сештојади. Најмногу сакаат да јадат месо, но не им е непознато јадењето на некој зеленчук или овошје, за кои знаете дали некогаш сте му дале на вашето домашно милениче морков или јаболко од љубопитност. Така објаснувањето е дека тие всушност сакаат да јадат трева.

Друго објаснување е дека кучињата често повраќаат откако ќе конзумираат трева.

Имено, некои кучиња имаат проблеми со стомакот, па со јадење трева ја ублажуваат непријатноста. Тие може да имаат чувствителен стомак и може да имаат паразити или да немаат одредени дигестивни ензими.

Добро е да се знае дека јадењето трева не е невообичаена појава и не загрижува доколку кучето не ја јаде во големи количини. Ако покрај тревата јаде и разни други работи што не се јадат, посетете го вашиот ветеринар бидејќи тоа може да биде нарушување во однесувањето.