Летото, очекувано, донесе високи температури, кои немаат крај на повидок. Иако многумина, и покрај големата топлина, секогаш ќе го претпочитаат сонцето и високите температури, над поприфатливите температури во комбинација со дождот, важно е да не заборавите да се разладите – и да знаете како да се разладите.

Топлотниот удар е нешто што мора да се сфати сериозно. Кога телото произведува премногу топлина или апсорбира премногу топлина, може да настанат сериозни последици.

Постојат бројни трикови и совети кои се таму за да ни го олеснат животот при високи температури, а еден од нив е притискање на одредени „жешки“ точки на телото со студен притисок.

Овој трик работи брзо и заштедува на плус 40. Користете мраз или разладено шише со вода за да извршите притисок врз себе и ќе почувствувате олеснување.

Точките што треба да се потпрете на ладни предмети се:

  • глуждови
  • зад коленото
  • зглобовите
  • раскрсницата на вратот и на лактот
  • слепоочници

Зошто овие места се најдобри места за брзо ладење? Кога станува збор за вратот и зглобовите, ова се местата што се пулсни точки, односно областите каде што можете да го почувствувате пулсот бидејќи вените се блиску до површината на кожата.

Бидејќи се многу блиску, кога ќе ги доведете во контакт со нешто студено само поради таа блискост, температурата на телото паѓа побрзо.

Сепак, вратот и зглобот не се единствените пулсни точки на телото (иако се веројатно најефикасни).

Другите споменати места, исто така, спаѓаат во таа категорија и треба да бидат точки на притисок од истата причина.

Која точка ја користите за да се разладите во одредено време зависи од вашите активности.