epa08140764 Britain's Queen Elizabeth II leaves after a service at St Mary the Virgin church, Hillington, Norfolk, Britain, 19 January 2020. Buckingham Palace announced yesterday that Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex will have their royal titles removed as they step back from royal duties. EPA-EFE/WILL OLIVER

Британската полиција не смееше да изврши претрес на приватниот имот и недвижен имот на британската кралица Елизабета Втора во потрага по украдени историски предмети, откако министрите направија исклучок за тоа во законот што го штити светското културно наследство.

Имено, Бакингемската палата и владата одбија да кажат зошто е потребно да се направи таков исклучок во 2017 година и да се спречи полицијата да ги пребарува имотите Балморал и Сандрингем, објави Гардијан.

Портпаролот на кралицата ги отфрли сите инсинуации дека украдените или ограбени предмети биле на приватниот имот на британската кралица.

Министерството за дигитални медиуми, култура, медиуми и спорт (ДЦМС), кое и дозволи на кралицата исклучок во законот во овој случај, одби да каже дали одлуката е донесена на предлог на советниците или министрите на кралицата.

ДЦМС, исто така, ги чува во тајност е-поштата што може да открие зошто на кралицата и е даден имунитет од овој закон.

Како и да е, документите добиени од Гардијан врз основа на законот за слобода на информирање сугерираат дека Министерството ја криело целта за ослободување од јавноста со внимателни зборови во законот.

Британскиот дневен весник бараше документи како дел од истрагата за таканаречената согласност на кралицата, нејасен парламентарен механизам што му дава на монархот детален увид во законите што треба да се предложат, вклучително и оние што влијаат на јавната функција, приватниот имот и личните интереси.

Гардијан објави документи во февруари кои покажуваат како кралицата го користела механизмот тајно да лобира во министрите за промена на законот.

Во еден случај, законот беше изменет за да се прикрие непријатното приватно богатство од јавноста, на иницијатива на нејзиниот приватен адвокат.