Кога истражувачите ја анализираа употребата на оловниот бензин од 1940 година и ја комбинираа со податоци за нивото на олово во крвта од средината на 1970-тите, открија дека повеќе од 54 отсто од Американците живи во 2015 година биле изложени на опасни нивоа на олово како деца.

Тоа се повеќе од 170 милиони возрасни луѓе кои сега се изложени на поголем ризик од невро-дегенеративни болести, ментални болести и кардиоваскуларни проблеми, поради олово што го вдишувале, внесувале или апсорбирале како деца.

Ниту едно ниво на изложеност на олово не е безбедно во ниту еден момент од животот на една личност, но овој високо токсичен метал може да биде особено штетен за децата бидејќи може да го попречи развојот на мозокот, што доведува до трајни заостанувања во учењето и проблеми во однесувањето.

Штетни последици

Вкупно, истражувачите проценуваат дека оловниот гас го намалил кумулативниот IQ резултат на нацијата за 824 милиони поени, што е речиси три поени по лице.

И тоа е само просек. Оние кои се родени во 1960-тите и 1970-тите, кога употребата на оловниот бензин го достигнуваше својот врв, можеа да изгубат во просек од шест до седум IQ поени. Изложеноста на олово на групата беше осум пати над денешните здравствени ограничувања.

За повеќето луѓе, овие ефекти не се забележуваат лесно, но за некои кои имаат пониски од просечните когнитивни способности, тоа може да доведе до дијагноза на интелектуална попреченост.

„Искрено бев шокиран“, вели социологот Мајкл Мекфарланд од Државниот универзитет во Флорида (ФСУ). „И кога ќе ги погледнам бројките, сè уште сум шокиран иако сум подготвен за тоа.

Откако американската влада го забрани оловниот бензин за автомобили во 1996 година, изложеноста на олово во детството постепено се намалува. Сепак, сè уште има многу Американци живи денес кои се справуваат со последиците од нивното воспитување.

Децата родени по 1996 година обично имаат пониски нивоа на олово во крвта од нивните родители и баби и дедовци, но во споредба со генерациите пред пред-индустриската ера, нивната изложеност на олово е сè уште многу повисока.

Расни разлики

Уште повеќе, има илјадници заедници во САД, како Флинт Мичиген, кои продолжуваат да страдаат од наследството на нацијата за неограничена употреба на олово, а расните разлики се големи.

Возрасните афро-американци постари од 45 години, на пример, имаат значително повисоки нивоа на олово во крвта од нивните бели колеги, а тоа важи дури и за оние родени по 1996 година.

Авторите на студијата сега ги испитуваат долгорочните последици од таа изложеност и дали тоа може да биде причина за расните разлики во здравствените резултати, како што се бубрежно заболување, коронарна срцева болест и деменција.

„Милиони од нас шетаат со историја на изложеност на олово“, вели клиничкиот психолог Арон Рубен од ФСУ. „Не е како да сте доживеале сообраќајна несреќа и сте имале кинење на ротаторот што заздравува, а потоа сте добро. Ова се трајни импликации за цел живот“.

Труењето со олово е подмолно по природа. Невидливиот и без мирис загадувач историски се користел во бои, цевки и бензин, и иако ограничувањата се подобри од порано, барем во САД, огромни количества олово веќе навлегле во нашата вода за пиење, нашите дишни патишта и нашите домови.

Оловен гас од автомобилските издувни гасови можеби повеќе не е закана како што беше некогаш, но другите извори на загадување со олово, како ловечка муниција, водовод и индустриски отпад, сè уште претставуваат закана за луѓето и за пошироката околина.

Студија кај децата

На пример, во 2021 година, една студија на повеќе од милион американски деца открила забележливи нивоа на олово во крвта на половина од групата. Оние деца кои живеат во области со претежно црнечко население имале поголема веројатност да спаѓаат во оваа група.

Некои истражувачи сметаат дека загадувањето со олово е „најдолготрајната епидемија“ во нацијата, а пресметувањето на поени за коефициент на интелигенција изгубени од изложеноста на олово е најчесто користен прокси за неговите штетни здравствени ефекти.

Минатата година, истражувачите открија дека изложеноста на олово е поврзана со „зачудувачки високи“ и „алармантни загуби“ на коефициентот на интелигенција од 1999 до 2010 година.

Новите проценки погледнаа подалеку во иднината, и најдоа уште повисоки нивоа на олово во крвта кај постарите лица.

„Со обезбедување на поцелосни проценки на бројот на луѓе изложени на олово во раниот живот, оваа студија прави значителен чекор кон разбирање на целосниот обем на штетата направена врз населението на САД во еден специфичен домен: когнитивната способност“, заклучуваат авторите.

Студијата е објавена во PNAS.

ПРЕКУScience Alert
ИЗВОРPNAS
претходниот член,Пролетта повеќе не започнува на 21 март, но зошто?
Следната статијаЧувството на умор често е последица на недостаток на мотивација

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде