Покрај омикрон, олигарх и ЛГБТКИА, насловот на зборот на годината, според американскиот издавач на речник Мериам-Вебстер, го зема и оној кој најдобро го опишува времето во кое моментално се наоѓаме.

Издавачот на американскиот речник по име Мериам-Вебстер објави дека во 2022 година е забележан пораст од 1.740 отсто при пребарување на еден збор. Зборот „gaslighting“ доаѓа од името на претставата „Gas Light“ од Патрик Хамилтон, која премиерно беше изведена во Лондон во 1938 година и е сместена во викторијанската ера.

Само шест години подоцна, според споменатата драма е снимен филмот „Gaslight“, за кој актерката Ингрид Бергман доби Оскар во категоријата за најдобра актерка.

Драмата на Хамилтон е мрачна приказна за бракот заснован на измама и измама, т.е. на маж кој сака да ја полуди својата жена. А, речниците денес го дефинираат како „чин или практика на заблудување некого, така што тој на крајот ќе почне да се сомнева во својот разум“. Од професионалната страна, се опишува како манипулација со лудило или како форма на емоционална злоупотреба во која насилникот манипулира со жртвата со цел да ја натера да се сомнева во сопственото искуство на реалноста.

„Во последниве години – со оглед на пролиферацијата на каналите и технологиите што се користат за измама – ‘gaslighting’ стана омилен збор за перцепција на измама.