Годинава, до 31 јули, Хрватска издала 77.205 дозволи за странски работници, а од тој број, повеќе од една третина се од Босна и Херцеговина.

Ова се податоци од МУП на Хрватска кои ги објави порталот Бауштела.хр.

Според статистичките податоци, меѓу најбараните занимања за кои е дадено позитивно мислење во периодот од јануари до август 2022 година се оние кои се однесуваат на градежништвото.

Според податоците на МУП, годинава најголем број дозволи за престој и работа се издадени на државјани на Босна и Херцеговина (23.799), Србија (13.764), Северна Македонија (7.468), Непал (7.141) и Косово (5.407).

Меѓу дејностите во кои работат најмногу странски државјани, градежништвото предничи (29.702), потоа угостителството и туризмот (26.211), индустријата (9.467), транспортот и врските (3.765) и земјоделството и риболовот (1.678).

Кај градежниците најмногу градежни работници (6.476), потоа ѕидари (5.194), градежници (3.359), столари (3.299), бравари (2.265), заварувачи (2.231), фасадери (2.161), арматура работници (1.757), електричари (1.727) и монтери на градежни елементи (1.645).

ИЗВОРНова Македонија
претходниот член,Кавадарци е домаќин на меѓународен натпревар во јадење лути пиперки што ќе се одржи во петок
Следната статијаСите што ќе ја намалат потрошувачката на електрична енергија во Србија ќе добијат награда

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде