Гугл се согласи да плати 2,59 милиони долари за повеќе од 5.500 сегашни вработени и поранешни кандидати за работа според спогодбата со Министерството за труд на САД (ДОЛ) во врска со обвинувањата за системска дискриминација на жените за надомест и вработување.

Министерството за труд на САД откри разлики во платите на женските софтверски инженери во канцелариите на Гугл во Сиетл, Киркленд и Вашингтон.

Покрај тоа, утврди дека стапките на вработување на жените за позициите на софтверски инженер на овие локации се исто така значително пониски.

Како што изјави ДОЛ, „вработувањето на жени и кандидати од азиско потекло беше обесхрабрено“.

Гугл исто така се согласи да издвои 250.000 УСД годишно за следните пет години за да работи на намалување на јазот во платите помеѓу програмерите од машки и жени.

Колективна тужба против Гугл за нееднаквост во платите поднеле 10.800 жени вработени во компанијата.

Во тужбата, која за првпат беше покрената во 2017 година, се тврди дека Гугл им нуди помалку поволности на жените, ги вработува помалку и им плаќа помалку.

ИЗВОРНова економија
претходниот член,Системска корупција во Македонија
Следната статијаПревкусна „Песок“ торта готова за 20 минути, без печење (РЕЦЕПТ)