Нарушувањата на личноста се длабоко вкоренети, трајни модели на однесување на личноста, ригидни реакции во широк спектар на лични и социјални ситуации. Тие се разликуваат од начинот на однесување, мислење, перцепција, чувства на просечниот човек во одредена култура.

Во споредба со оние со невротични нарушувања, овие луѓе имаат потешкотии во функционирањето.

Што е карактеристично за граничното нарушување?

Граничното нарушување на личноста се препознава по дифузијата на идентитетот, кој се смета за негова клучна карактеристика, со проблеми во формирањето и одржувањето на меѓучовечките односи кои се нестабилни – вели д -р Тијана Мирјаниќ, специјалист по психијатрија.

Како да го препознаете?

Се карактеризира со високо ниво на импулсивност, дисоцијација и интензивно чувство на внатрешна болка, поттикнато од искуства на отфрлање, изолација.

Самоповредувањето и самоубиството не се невообичаени

Граничното нарушување на личноста е поврзано со висок степен на емоционално и физичко страдање, самоповредување, па дури и самоубиство, заедно со висока чувствителност на отфрлање од други луѓе.

Некои истражувања наведуваат дека 10 проценти од луѓето со ГПЛ се самоубиваат.

Што предизвикува гранично растројство на личноста?

Во повеќето случаи, тоа е историја на трауматски искуства во најраната возраст, во врска со нестабилни врски (родители или примарни личности) или со физичка и / или психолошка траума, фрустрации на основните емоционални потреби (за љубов, валидација, емпатија, безбедност, сигурност и предвидливост, слобода, надвор од границите, креативност) – објаснува д -р Тијана Мирјаниќ, специјалист по психијатрија.

Дали околината забележува?

Најчесто, околината забележува постоење на симптоми, додека луѓето со нарушување на личноста можат да ги негираат проблемите и да одбијат стручна помош, или да мислат дека другите се виновни за нивните проблеми.

Се открива во детството и адолесценцијата

Првите знаци се манифестираат веќе во детството или адолесценцијата, во различни сфери на функционирање на една личност.

Дали жените повеќе се разболуваат?

Од 1980 -тите години, беше наведено дека ова нарушување е почесто кај жените, што може да се објасни со фактот дека жените почесто бараат стручна помош. Неодамна спроведената „Национална епидемиолошка студија за алкохол и сродни состојби“ покажа дека се јавува подеднакво често кај мажите и жените – истакнува д -р Мирјаниќ.

Исто така, начинот на кој се манифестира може да се разликува кај мажите и жените поради, да речеме, културни норми или разлики во родителските стилови на однесување.

Кај жените, постои ризик од истовремени нарушувања во исхраната, нарушувања на расположението, вознемиреност, посттрауматски нарушувања на стресот.

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Дали сте знаеле дека оргазмот може да има и нус појави?!
Следната статијаВременска прогноза: Допрва не очекуваат пеколни температури