Граѓаните се загрижени од бранот поскапувања кој никако да запре. Инфлацијата урива рекорди и достигна 16 отсто. Поскапеа лебот, маслото за јадење, млечните производи, овошјето, констатираше Државниот завод за статистика(ДЗС).

Во вакви услови кога граѓаните се жалат дека едвај го поминуваат месецот, дали се храниме во согласност со финансиските можности или се храниме здраво? Дали здравата храна е достапна за сите или само за побогатите граѓани? Дали кога пазариме купуваме што сакаме или се одлучуваме за најевтините намирници?

Нутриционистот м-р Илија Бузлевски, вели дека на светско ниво цените на храната растат, ниту развиените земји не се поштедени, а во некои делови од светот се чувствува недостиг од храна. Тој истакнува дека добро во целата приказна е тоа што во нашето поднебје имаме здрава храна во изобилство.