До Божиќ важи построго правило за собирање. Само пет лица од две домаќинства имаат право да се соберат. Она што е исто така ново е дека во градовите и окрузите каде што инциденцата ја надминува границата од 200, ќе бидат можни поригорозни мерки, како што е целосно заклучување.

Во моментов, инциденцата, односно бројот на заразени на 100.000 жители во период од седум дена, што ја надминува вредноста на 200, ја бележат Берлин и 62 други градови и области. Одлуката за тоа како би изгледале овие мерки во конкретниот случај е оставена на самите федерални покраини.

Ситуацијата е сè уште многу, многу сериозна, рече по состанокот премиерот на Баварија, Маркус Содер, кој ги презентираше новите мерки со канцеларот и градоначалник на Берлин, Михаел Милер.

Мерките не го постигнаа очекуваниот успех затоа што заклучувањето не е толку строго како на други места. Бројот на смртни случаи исто така расте, рече Содер. Со 410 смртни случаи за еден ден, во Германија беше постигнат нов рекорд во Германија.

Зборуваме за судбини и семејства. Затоа е потребно да се одржи и продлабочи сегашната блокада, рече премиерот на Баварија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде