Фалсификуваните лекови се дел од поширокиот феномен на недоволно квалитетни лекови произведени под утврдените стандарди за квалитет и затоа се опасни за здравјето на пациентите и неефикасни во лекувањето на болести.

Нивната употреба може да го продолжи времето на лекување и да ги влоши условите за третман.

Исто така, фалсификуваните антибиотици доведуваат до појава на резистентни микроорганизми, а во екстремни случаи, овие лекови може да предизвикаат смрт на пациентот.

Примери за некои од фалсификуваните лекови во последните неколку години се „ксенични“, кои беа продадени преку Интернет во САД во 2007 година и не содржеа активна супстанција, потоа „зипрекса“ (за третман на шизофренија) и „липитор “(за намалување на холестеролот), и двата исто така без активна супстанција, но се наоѓаат во легалниот синџир на снабдување во Велика Британија во 2007 година, соодветно.

Најлош случај во последно време беше традиционалниот лек против дијабетес, откриен во Кина во 2009 година.

Лекот содржеше шест пати поголема доза на глибенкламид од нормалното, што резултираше со смрт на двајца и хоспитализација на девет лица …

ИЗВОРАло
претходниот член,Тест на личност: 12 одлики на луѓе со висока интелигенција
Следната статијаГраѓаните на Србија ќе добиваат бесплатни витамински пакети

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде