Facebook и Instagram со измени за корисниците во Европа
Facebook и Instagram со измени за корисниците во Европа

Од 21 декември, апликациите за пораки ќе потпаднат под правилата на ЕУ познати како директива за еПриватност. Фејсбук Инстаграм укинуваат делови, неколку интерактивни опции и да понуди само основна услуга за пораки сè додека не може да додаде дополнителни додатоци.

Анкетите за групни разговори на „Месинџер“ се меѓу алатките што треба да се исклучат. Фејсбук Инстаграм укинуваат делови: – Способноста да се поставуваат прекари за пријателите на Messenger исто така ќе се деактивира, додека споделувањето на филтрите за лице со проширена реалност преку директна порака на Инстаграм исто така ќе биде исклучено во Европа.

Фејсбук соопшти дека не објавил список со сите карактеристики што ги суспендира во Европа затоа што брзо ќе ги активира оние за кои е уверен дека ги почитуваат правилата. Основните опции за текстуални пораки и повици на Instagram и Messenger нема да бидат засегнати.

Ние сè уште го одредуваме најдобриот начин да ги вратиме овие карактеристики. Потребно е време за обнова на производите на начин што работи беспрекорно за луѓето и исто така е во согласност со новата регулатива, се вели во соопштението на компанијата.

Алатките ќе се деактивираат за корисниците низ Европа во фази, па некои луѓе може да откријат дека можат да ги користат уште неколку дена. Нема ништо во директивата ePrivacy што забранува употреба на забавни налепници или анкети во апликациите за пораки, па затоа потегот на Facebook да ги оневозможи е малку збунувачки. Нејзиното нејасно известување ги предупредува корисниците дека „некои карактеристики [не] се достапни“ покрена повеќе прашања отколку што одговори.

Директивата ePrivacy

Сосема е можно дека анкетите на Инстаграм и Месинџер и селфи налепниците не направиле ништо за да ги прекршат новите правила – но Фејсбук сака да го игра на сигурно и да нуди услуга за размена на пораки, сè додека не може да додаде дополнителни додатоци.

Директивата ePrivacy е дизајнирана да ограничи што можат компаниите да направат со вашите пораки и со метаподатоците – како на пример кога се испратени – приложени кон нив. Исто така, забранува следење или надгледување на комуникациите и метаподатоците без изречна согласност од инволвираните.

Услугите за е-пошта не смеат да ги скенираат пораките за да покажат – на пример, персонализирани реклами без дозвола од носителот на сметката. Во последните неколку недели, Gmail на Гугл ги поттикна своите корисници да се определат или да изберат „паметни одлики“, како што е предвидување на речениците, што бара текстот да се скенира.

Сега, кога директивата за еПриватност се однесува на таканаречените „над врвни“ услуги за пораки, како што се Фејсбук, како и традиционалните телекомуникациски компании, може да видиме дека повеќе апликации ги ажурираат своите политики или ги ограничуваат одликите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде