Поголема транспарентност на платите – Сојузната агенција за вработување сака да го обезбеди тоа со својот атлас за плати. Атласот за плата ја содржи просечната плата (средна) од сите занимања.

Скалата ја покажува просечната месечна бруто заработувачка за 100 популарни занимања во Германија.

100 популарни професии:

Занимање/ Просечна плата – бруто износ
Медицинска сестра 3.174 евра
Фармацевт 4.546 евра
Архитект 4.122 евра
Лекар 6.337 евра
Медицински асистент 2.496 евра
Оптичар 2.407 евра
Пекар 2.319 евра
Продавач во пекара 1.840 евра
Багерист 3.437 евра
Банкарски службеник 4.990 евра
Градежен инженер 4.999 евра
Професионален возач 2.567 евра
Бизнис економист (текстил) 3.916 евра
Биолог 5.240 евра
Сметководител 3.695 евра
Канцелариски работник 3.338 евра
Возач на автобус 2.925 евра
Агент во кол-центар 2.161 евра
Хемиско-технички асистент 3.943 евра
Контролор 5.714 евра
Уредник 4.094 евра
Мајстор за покриви 3.140 евра
Сценски / филм / телевизиски диспечер 4.852 евра
Набавувач во продажба 4.734 евра
Референт за малопродажба 2.445 евра
Електричар 3.176 евра
Електромеханичар 3.465 евра
Електронски техничар за уреди и системи 3.465 евра
Рецепционер 1.716 евра
Воспитувач 3.903 евра
Менаџер за настани 3.474 евра
Специјалист за канцелариска комуникација 3.900 евра
Инструктор по возење 2.930 евра
Раководител на експозитура 4.113 евра
Керамички работи 3.046 евра
Фризер 1.666 евра
Возач на виљушкар 2.679 евра
Монтер за гас и вода 3.122 евра
Чистач на згради 2.105 евра
Графички дизајнер 3.180 евра
Трговец на големо 3.162 евра
Хотелски специјалист 2.117 евра
Донар 2.924 евра
Индустриски службеник 3.667 евра
Индустриски механичар 3.871 евра
Информатичар 5.731 евра
Електро инженер 6.300 евра
Судски службеник 3.373 евра
Касиерка во малопродажба 2.212 евра
Келнер 1.823 евра
Управувач на клучни сметки 5.034 евра
Готвач 2.205 евра
Медицинска сестра 3.645 евра
Молер 2.975 евра
Работник во магацин 2.279 евра
Наставник во основно училиште 4.444 евра
Средношколски професор 5.577 евра
Логистичар 3525 евра
Логопед 2.714 евра
Молер со бои 2.819 евра
Маркетинг специјалист / асистент 3.678 евра
Менаџер за маркетинг 4.799 евра
Машински инженер 6.173 евра
Ѕидар 3.214 евра
Техничар за мехатроника 3.304 евра
Медиумски дизајнер на слика и звук 2.966 евра
Медицинско-технички лаборант 3.497 евра
Металопреработувач 3.674 евра
Болничар 3.511 евра
Службеник за човечки ресурси 3.927 евра
Физиотерапевт 2.588 евра
Пилот над 6.450 евра
Психолог 4.626 евра
ПР менаџер 4.520 евра
Програмер 4.634 евра
Адвокат-помошник 2.640 евра
Уредник 4.366 евра
Персонал за чистење 1.911 евра
Механичар на бродови 3.798 евра
Ковач 3.053 евра
Касиер 3.338 евра
Обезбедување 1.800 евра
Златар 2.416 евра
Развивач на софтвер 5.195 евра
Социјален работник 3.987 евра
Референт за социјално осигурување 4.160 евра
Шпедитер 3.275 евра
Даночен службеник 2.856 евра
Градител на патишта 3.463 евра
Систем администратор 4.750 евра
Технички цртач 3.368 евра
Асистент за животна средина 3.569 евра
Продавач 2.445 евра
Монитор на сообраќај 3.430 евра
Референт за осигурување 4.695 евра
Административен службеник (Виша служба) 4.543 евра
Машински алат 3.755 евра
Овластен сметководител над 6.450 евра
Забен техничар 2.590 евра
Столар 3.189 евра

ИЗВОРВработување
претходниот член,Internet Exolorer конечно заминува во историјата
Следната статијаВременска прогноза: Сончево и топло со слаб до умерен ветер

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде