Во рамки на Самитот во Тирана ќе се потпишат повеќе мултилатерални и билатерални договори за реализација на основните права за слободно движење на луѓето, производите и капиталот, како дел од зацртаните придобивки за поголема регионална соработка и унапредување на поврзувањето меѓу земјите од Западен Балкан.

Соработката меѓу Македонија, Албанија и Србија се продлабочува со денешното потпишување на:

  • Договорот за условите за слободен пристап до пазарот на трудот на Западен Балкан;
  • Договорот за интерконекција за шемите за електронска идентификација на граѓаните на Западен Балкан;
  •  Договорот меѓу владите на Албанија, Србија и Северна Македонија за соработка во областа на ветеринарството, безбедноста на храна и фитосанитарната политика;
  •  Билатералните договори за признавање на одобренијата за Овластен економски оператор за безбедност и сигурност меѓу Северна Македонија и Албанија и меѓу Албанија и Србија.
претходниот член,СЗО со нови апели за воведување рестрикции пред божиќните празници
Следната статијаНови чипови кои ќе го продолжат животот на батеријата од мобилен за една недела!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде