Економското закрепнување на САД е како ништо што е видено во поновата историја, напојувано од потрошувачи со трилиони дополнителни заштеди, бизниси желни за вработување и огромна поддршка на политиката.

Бизнисите и работниците се подготвени да излезат од финансискиот пад со многу помалку трајни штети отколку што се случија по неодамнешните рецесии, особено падот во периодот 2007-09 година.

Новите бизниси се појавуваат со најбрзо темпо од било кога што е забележано.

Стапката со која работниците се откажаа од работното место – е сведок за доверба во пазарот на трудот – се совпаѓа со највисоката враќање барем до 2000 година.

Финансиските товари од услуги на долгови на американските домаќинства, како дел од приходите по оданочување, се близу до најниските нивоа од 1980 година, кога започнаа и записите на вакви долгови.

Индустрискиот просек на Dow Jones се зголеми за скоро 18% од својот врв пред пандемија во февруари 2020 година. Цените на домовите во цела земја се скоро 14% повисоки од тоа време.

Брзината на скокот предизвикува и превирања. Недостатокот на стоки, суровини и работна сила што обично се појавува кон крајот на експанзијата се зголемува многу порано.

Многу економисти, заедно со Федералните резерви, очекуваат скокот на инфлацијата да биде привремен, но други се загрижени дека тој може да опстане дури и кога ќе заврши повторното отворање.

„Никогаш не сме имале такво нешто – колапс, а потоа пикап налик на бум“, рече Ален Синај, главен глобален економист и стратег во „Одлука за економија“, „Не е историска паралела“.

Кога ограничувањата на пандемијата Ковид-19 ја испратија економијата на САД во слободен пад минатата пролет, економистите и креаторите на политиките се загрижени дека ќе требаат години за да заздрават работниците и бизнисите.

Тие сега очекуваат големината на економијата да ги надмине нивоата на пандемијата во овој квартал.

Проектот на аналитичарите кој до крајот на оваа година бруто домашниот производ ќе го достигне патот по кој се предвидуваше да го следи пандемијата никогаш, а потоа да ја надмине, барем привремено.

Закрепнувањата од рецесиите 1990-1991, 2001 и 2007-2009 година беа „без работа“: Слабата побарувачка ја намали потребата на работодавците за работна сила, одржувајќи ја невработеноста тврдоглаво висока со години.

Овој пат, сепак, пазарот на трудот се чини сè помал.

Индексот на трошоците за вработување во првиот квартал се зголеми за 0,9% во однос на претходниот квартал, што е најостриот пораст од 2007 година.

Тоа е иако стапката на невработеност, од 6,1%, останува далеку повисока отколку пред пандемијата.

Многу од бизнисите имаа многу брз поврат на „среќата“ во делувањето.

Во ресторанот „Милер унија“ од фарма до трпеза во Атланта, извршниот готвач и косопственик Стивен Сатерфилд не може да се вработи доволно брзо за да остане во чекор со ненадејниот наплив на деловна активност по повеќемесечна борба поради исклучувања предизвикани од пандемија.

„Малку е нервозно затоа што некако се појави ненадејно во последните неколку недели“, рече тој.

Бизнисот се зголеми во последните неколку недели во Милер сојуз.

Одржлив скок не е сигурен, сугериран од забавеното подобрување на многу економски мерки во април.

И повторното оживување на Ковид-19 во САД може целосно да го извади од колосек.

Како и да е, економистите посочуваат на четири клучни начини на кои сегашното закрепнување се разликува од неговите претходници:

Природна наспроти финансиска катастрофа

Минатите рецесии обично резултираа од пораст на каматните стапки или пад на вредноста на активата што им штети на производството, приходот и вработувањето, понекогаш повеќе од една година, рече Гејл Фослер, економист и претседател на Групацијата ГаилФослер ДОО.

Штетите на финансиите на домаќинствата и финансиските институции по несреќата на домувањето во 2007 година доведоа до изгубена побарувачка што ја тежеше економијата со години.

За споредба, рецесијата Ковид-19 не резултираше од финансиски фактори, туку од нарушување слично на природна катастрофа.

„Пандемијата создаде шок што го надминува самиот концепт на економски циклус“, рече г-ѓа Фослер.

Природните катастрофи привремено ја прекинуваат економската активност додека ја оставаат недопрена основната побарувачка и понудата на стоки и услуги.

Откако ќе помине катастрофата, економијата закрепнува побрзо отколку со типична рецесија.

Една студија од 2018 година за индивидуалните даночни пријави на жителите на Њу Орлеанс открива дека по големиот, почетен удар од ураганот Катрина, приходите на жртвите се вратиле за неколку години, па дури и ги надминале оние на кои не влијаеле.

Во падови, потрошувачите стравуваат од губење на работното место или приходите честопати ги намалуваат трошоците, засилувајќи го падот.

Овој пат, потрошувачката на потрошувачите во области кои не беа под влијание на блокирања како што е авто одвоено обележано, и до степен до кој некои потрошувачи се воздржаа, тоа беше повеќе од страв од вирусот отколку од страв да не ја изгубат својата работа, спроведено во американското истражување на пописот спроведено во текот на пандемија сугерира.

Потенцијален вработен разговараше на саемот за работа во Тампа со менаџер на одделот за казино Семиноле Хард Рок на 25 мај, во период од неколку недели во кои некои работодавци се борат да вработат доволно луѓе во брзо заздравувачката економија.

Распространетата вакцинација содржи природна катастрофа дозволувајќи им на потрошувачите да трошат повеќе, а бизнисите повторно да се отворат.

Во последниве месеци, трошењето ресторани од вакцинирани лица порасна побрзо отколку кај невакцинираните, според фирмата за истражување на пазарот Cardify.ai.

Како што повеќе луѓе се вакцинираат, вработувањето се зголемува.

Анализата на податоците од пописот од страна на Арон Сојурнер, економист за труд од Факултетот за менаџмент на Универзитетот во Минесота Карлсон, откри дека на секои 100 работоспособни лица, во просек, 12 стануваат нововработени.

Г-дин Сојурнер рече дека стапките на вработеност растат побрзо во под-популациите кои имаат побрз раст на стапките на вакцинација.

Во Милер унија, ресторанот во Атланта, продажбата падна за 90% минатата пролет од нивото на пред-пандемија, рече г-дин Сатерфилд.

„Имаше многу пати кога мислевме:„ Можеби ова е тоа, можеби мора да го повикаме само “, рече тој.

Ресторанот минатото лето доби федерален заем за Програма за заштита на платите што го одржуваше во живот.

Но, дури оваа пролет бранот се сврте, бидејќи потоплите временски услови и повисоките стапки на вакцинација поттикнаа повеќе деловни активности.

Некои клиенти дојдоа во спортски налепници за вакцинација и рекоа дека нивното патување во Милер сојуз е првото излегување во повеќе од една година.

„Сега има самодоверба и смелост, пост-вакцинирање, сигурно немаше порано“, рече г. Сатерфилд. Продажбата веќе се врати на нивото пред пандемија.

Обично во месеци или години по рецесијата, пазарот на трудот останува слаб бидејќи барателите на работа се многу побројни од отворањето работни места.

Големата невработеност и слабиот раст на платите го попречуваат трошењето на потрошувачите и ги обесхрабруваат деловните активности да се шират.

Колку подолго е потребно за да се повратат трошоците, толку е поголем ризикот бизнисите да се преклопат и работниците да ја напуштат работната сила, земајќи ги со себе човечкиот и организацискиот капитал потребни за враќање на растот.

Економијата се чини дека го избегнува тој маѓепсан циклус. „Фактот што закрепна толку брзо го ограничи опсегот за многу лузни во однос на, да речеме, во Големата рецесија“, рече Стефани Аронсон, економист во институцијата Брукингс.

Монетарна и фискална политика

Коронавирусот донесе побрз и поголем паричен и фискален одговор отколку во која било претходна рецесија, ограничувајќи ја штетата на економскиот систем и поставувајќи ги сцените за побрзо закрепнување.

Федералните резерви ги намалија стапките, иницираа големи купувања на обврзници и ја нацртаа новата обврска за одржување на каматните стапки близу до нулата се додека не се врати целосното вработување и инфлацијата не се одвива над целта од 2%.

Официјални лица велат дека стапките може да се зголемат до 2024 година.

Билансот на состојба на ФЕД се зголеми од 4,2 трилиони долари на почетокот на март 2020 година на скоро 7,1 трилиони долари до крајот на мај; зголемувањето беше помалку од 1,3 трилиони долари за време на претходната рецесија.

Конгресот дејствуваше побрзо отколку во претходните падови. Ги поттикна билансите на деловната активност и домаќинствата преку повеќе рунди на стимулативни плаќања, проширени надоместоци за невработеност и Програмата за заштита на платите.

Фискалниот одговор на Конгресот на пандемијата Ковид-19 ќе изнесува 5,1 трилиони долари или 4,4% од бруто домашниот производ до 2024 година, според Комитетот за одговорен федерален буџет.

За споредба, стимулансното законодавство донесено во пресрет на рецесијата 2007-09 година чинеше приближно 1,8 трилиони американски долари или 2,4% од БДП помеѓу 2008 и 2012 година.

Резултатот е дека приходите на домаќинствата значително се зголемуваат од нивото на пред-пандемија, особено за семејства со пониски приходи, рече Џејмс Најтли, главен меѓународен економист во ИНГ.

Корисниците на невработеност сега добиваат 300 УСД над редовните надоместоци, во споредба со 25 УСД во рецесијата 2007-09 г.

Студија на Универзитетот во Чикаго покажа дека 42% од корисниците добиле поголем приход отколку на претходните работни места.

„Ова е многу поразлично од која било претходна рецесија“, рече г-дин Најтли. „Следствено, имаме ситуација кога билансите на домаќинствата се многу силни и ова може да ги разгори чувствата и трошењето за подолго време“.

Купувачите ја напуштија продавницата „Нордстром“ на 26 мај во Чикаго; Американците собираа готовина за време на пандемијата и сега се гледаат на готовс како подготвени за трошење бидејќи повторно се отвора економијата.

Големината на програмите за помош има свои критичари.

Многу републикански законодавци се спротивставија на претседателот Бајден со пакетот стимулации од 1,9 трилиони американски долари, тврдејќи дека непотребно се прошири дефицитот со оглед на силата на закрепнувањето и обемот на претходниот пакет за спас Американската влада има дефицит од 1,9 трилиони долари од октомври до април, што е рекорд за седуммесечниот период, според Министерството за финансии.

Републиканците и некои економисти исто така тврдат дека надополнувањето на невработеноста од 300 американски долари ги спречува работниците да заземат нови работни места.

Се поголем број држави предводени од републиканците планираат да ги намалат дополнителните придобивки пред да истечат во септември.

Администрацијата на Бајден ги бранеше проширените бенефиции за невработените, велејќи дека други фактори го спречуваат пребарувањето по работа, како што се недостаток на грижа за деца со полно работно време и страв од пандемија.

Фискалните мерки ја разбија вообичаената врска помеѓу вработувањето од една страна и приходите и трошоците од друга страна.

Кога Лоре Шепард, 44 година, од Шарлот, Н.Ц. беше отпуштена од стоматолошки-асистент работа на крајот на 2019 година, таа започна да бара нова кариера. Завршила час за возење камион во јануари 2020 година и започнала со снимање на резимето за идните работодавци. Но, никој не вработуваше.

Таа собра проширено осигурување за невработеност, марки со храна и сите три круга на проверки на стимуланси.

Помошта помогна да се задржи храната на масата додека нејзиниот сопруг – кој исто така ја изгуби работата – зеде свирки за достава на храна.

Ако немав помош од марки за храна или надоместоци за невработеност, ќе бевме бездомници, рече таа.

Наместо тоа, таа можеше да посетува курс за сертификација за безбедност во градежништвото навечер и да продолжи да бара работа се додека не прифати работа како возач на камион на меѓународниот аеродром Шарлот Даглас во септември.

Оттогаш ја смени работата и сега има доволно пари за да го исплати долгот на кредитната картичка. „Конечно немам долгови“, рече таа. „Тоа е тежина од моите раменици“.

Поздрави домаќинства и деловни активности

Честопати рецесиите се случуваат поради некаква нерамнотежа – имаме премногу станови или премногу долгови или премногу инфлација, рече Карен Динан, професор по економија на Универзитетот Харвард.

Кога тие нерамнотежи ќе започнат да се враќаат назад, штетата врз економијата може да се надгради сама по себе, рече таа.

Домаќинствата и деловните субјекти ја намалуваат потрошувачката, што пак ги намалува приходите на другите и доведува до понатамошни кратења.

Но, малку вакви нерамнотежи постоеја кога пандемијата се појави и фискалната и монетарната поддршка спречи поширока штета.

Домаќинствата, банките и бизнисите се појавуваат во многу позвучна форма отколку по претходните рецесии, рече г-ѓа Динан.

Заштедата често се зголемува кога ќе зафати рецесија, бидејќи загрижените домаќинства се откажуваат од набавки и се држат до готовина, но никогаш не толку.

Американците штедеа на годишно ниво од 2,8 трилиони американски долари во април – двојно повеќе отколку пред кризата, позиционирајќи ги да трошат раскошно со повторното отворање на економијата.

Тоа се споредува со стапка од 734 милијарди долари во јуни 2009 година или околу 909 милијарди долари за 2021 година.

Додека федералното олеснување придонесе за одреден бран, исто така и деловните ограничувања што спречија трошење на многу услуги.

Американците со повисоки плати, кои беа заштитени од хит на пандемијата на пазарот на трудот затоа што имаат поголема веројатност да работат од далечина, беа во можност да акумулираат заштеди.

Деликвентниот дел од заостанатиот долг се спушти на 3,1% во првиот квартал од 2021 година, што е најниско од почетокот на евиденцијата во 1999 година според Банката на федерални резерви на ујорк и Еквифакс.

Овој удел се споредува со 5% на крајот на рецесијата во 2001 година и 11,1% во 2009 година.

Ова е делумно благодарение на трпеливоста понудена преку федералното олеснување на коронавирусите и некои заемодаватели кои ги штитат кредитните записи на должниците од пропуштени или одложени плаќања.

Бран на стартапи сигнализира зголемена доверба кај деловните субјекти – дури и во услови на бран затворања на малите бизниси.

Пријавувањата за започнување нови фирми меѓу подмножеството на сопственици кои имаат тенденција да вработуваат други работници надминаа 830.000 до почетокот на мај, што е пораст од 21% во однос на истиот период во 2006 година, следната највисока година.

Финансискиот сектор исто така е во добра здравствена состојба. Банките и другите заемодаватели беа намалени со лоши заеми со години по рецесијата во 2007-09 година.

Сега, финансиските институции имаат капитал апсорбирачки загуби еднаков на 16,5% од активата пондерирана според ризикот, што е најголем удел од почетокот на евиденцијата во 1996 година и далеку над 12,3% во 2006 година, година пред почетокот на финансиската криза, според Њујорк Фед.

Така се подготвени да дадат заем.

Недостаток, тесни грла, инфлациски ризици

Една лоша страна на брзото закрепнување е што побарувачката се враќа побрзо отколку што може да се задржи понудата, предизвикувајќи тесни грла и притисоци на плати и цени што нормално се појавуваат со години во обновување.

„Силата на овој пролетен бран, како што јас го нарекувам, ги изненади повеќето бизниси“, рече Карл Таненбаум, главен економист во Северна труст.

Инфлацијата често паѓа во рецесии и рано во обновувања, а потоа полека се зголемува со стареењето на експанзијата.

Овој пат, тој се враќа како повторно се отвора економијата.

Потрошувачките цени со исклучок на храната и енергијата се зголемија за 0,9% од март до април, што е најострото зголемување за еден месец од 1982 година.

Инфлацијата се појавува порано отколку во претходните циклуси и посилниот раст на платите може да доведе до тоа да остане висок, што ги тера Федералните резерви да ги зголемат каматните стапки порано отколку што очекуваат пазарите, рече г-дин Најтли.

Тоа може да предизвика распродажба на акции, бидејќи моментално зачестените проценки делумно се засноваат на исклучително ниски долгорочни стапки. Исто така, тоа може да го забави растот со повлекување на индустријата чувствителна на каматните стапки, како што е домувањето.

ФЕД исто така внимателно ќе го следи растот на работните места, што беше многу побавно отколку што се очекуваше во април. Економистите велат дека недостатокот на грижа за децата, стравот од вирусот и дополнителното осигурување за невработеност оставаат многу работници настрана.

Готвачите Треј Кембел, лево, Камрин Броди и готвачот Марк Васко работеа за време на службата за вечера во Милер Унион.

Работодавачите кои бараат вработување се соочуваат со релативно мал фонд на располагање работници.

Помеѓу април минатата година и март оваа година, бројот на баратели на работа по отворање работа падна од 5 на само 1,2, што е многу побрз отколку во претходните две рецесии.

Бројот на вработените во Милер сојуз во Атланта е намален на 30 од 46 пред пандемијата. Сосопственикот г-дин Сатерфилд бара вработување во улоги, вклучително сервер, машина за миење садови, подготвен готвач и готвач.

Кандидатите за работа се чини дека одат на друго место, со отворање на многу други бизниси во исто време, рече тој.

За да ги намами работниците, Милер Сојуз нуди бонуси на нови вработени во кујната кои остануваат 90 дена.

Компанијата повеќе не рекламира семејни оброци за одземање – за кои работниците бараат кутии и обележување пакувања со зеленчук, печено пилешко и десерт – затоа што треба да се фокусира на сите клиенти што доаѓаат во ресторанот, рече г-дин Сатерфилд.

Тој неодамна одлучи да ги затвори неделите, бидејќи немаше доволно персонал за да се справи со побарувачката. Ресторанот понекогаш бара од клиентите да бидат трпеливи затоа што услугата со храна е побавна.

„Некако е како да сме машина што сè уште не е добро подмачкана“, рече тој. „Потребно е многу масло на мали места затоа што излеговме од пракса“.

Автоори на студијата се Гвин Гилфорд на gwynn.guilford@wsj.com и Сара Чани Камбон на sarah.chaney@wsj.com

ИЗВОРThe Wall Street Journal
претходниот член,Што значат и од каде потекнуваат: археологија, архипелаг и др.
Следната статијаГрешка е да се мие чаша од вино со детергент, еве зошто:

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде