Речиси 70.000 жени учествуваа во американска студија 14 години, која покажа дека портокалот и грејпфрутот обезбедуваат одлична заштита од мозочен удар. Научниците сметаат дека резултатите може да се применат и кај мажите.

Тим научници од Медицинскиот факултет Норвич на Универзитетот во Источна Англија ја испитуваа заштитата што ја обезбедуваат флавоноидите, кои се наоѓаат во овошјето, зеленчукот, темното чоколадо и црвеното вино.

Експертите посебно ја испитуваа врската помеѓу шесте главни подгрупи на флавоноиди – флаванони, антоцијани, масла од флаван -3, флавоноидни полимери, флавоноли и флавони – и ризикот од мозочен удар.

Врската се покажа дека постои кај жени кои јадат поголеми количини на флаванони (45 мг дневно) од цитрус – тие имаат 19% помал ризик од исхемичен мозочен удар поврзан со згрутчување на крвта отколку жените кои јаделе најмала количина (20 мг) На

Чаша купен сок од портокал може да содржи 20 до 50 мг, во зависност од производството и начинот на складирање.

Научниците забележуваат дека е подобро да се јаде свежо овошје отколку да се пие купен сок бидејќи соковите може да содржат поголеми количини шеќер.