Почнувајќи од први март попис на населението се врши без проблеми и ограничувања. Први се попишуваат дипломатите и нивните семејства, затворениците и бездомниците.

Пописот на останататото население ќе започне на први април и ќе заврши на 23ти април.

Поради тенденции да се бојкотира пописот од страна на некои групи кои го сметаат за невалиден и политички исцениран, ДЗС предупреди дека бојкотирањето на пописот е казниво со закон.

Во моментов се врши попишување на членовите од дијаспората преку онлајн апликација и дека апликацијата е безбедна за користење, а до неа може да се пристапи само со пријавената ИП адреса.