Пред некои мисли, вие останувате во сомнеж, особено гледајќи го човечкиот грев, па се прашувате: Дали треба да победиме со сила, или со мирна љубов?

Секогаш одлучувајте вака: ќе победам со мирна љубов, советува големиот писател Фјодор Достоевски и објаснува зошто ова е најдобрата одлука:

Ако одлучите да го сторите тоа еднаш и засекогаш, ќе бидете во можност да го освоите целиот свет. Мирната љубов е голема сила, од сите најсилни, нема еднаква на светот!

Ете, поминавте покрај мало дете, поминавте лути, со грд збор, со лута душа; и можеби не сте го забележале детето, но тој ве виде и вашето лице, грдо и зло, можеби остана во неговото слабо и незаштитено срце.

Не знаете дека, сепак, можеби веќе сте му фрлиле лошо семе во неговата душа и тоа семе може да порасне, сè затоа што не сте воздржале од детето, затоа што не сте култивирале внимателна и активна љубов во себе.

Браќа, не плашете се од човечките гревови, сакајте го човекот дури и во неговиот грев, затоа што кога некој сака грешен човек, тоа е веќе слика на Божествена љубов и е кулминација на љубовта на земјата.

Сакајте ги сите созданија Божји и целата и секоја трошка, секој лист, секој Божји зрак. Така и животни, сакајте растенија, сакајте работа. Ако ја сакате секоја работа – исто така ќе ја разберете тајната на Бога во нештата.

И штом еднаш ќе го разберете, неуморно ќе започнете да знаете сè повеќе и повеќе, секој ден. И, на крајот, ќе го сакате целиот свет со сета и цела љубов.

ИЗВОРСтил - Курир / Foto: Profimedia
претходниот член,И на јаките и силни луѓе им треба помош и поддршка!
Следната статијаНезнаењето е сила, знаењето е моќ!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде