Новите податоци на Blockchain.com покажуваат дека 90 отсто од планираните 21 милион биткоини (Bitcoin) се „минирани“, што значи дека 18,89 милиони биткоини се веќе во оптек, додека останатите десет отсто допрва треба да се ископаат.

Според проценките на експертите, последниот биткоин токен ќе биде ископан до 2140 година, што е речиси 120 години од сега.

Процесот на рударство ќе продолжи да биде сè потежок, додека наградата за рударство ќе се преполововува на секои четири години.