Летото е период кога најмногу страдаат стапалата поради отворени обувки, поголема топлина, но и поради прашина која е во непосреден допир со кожата од стапалата кога сме полубоси.

Со болни и отечени стапала сите се соочуваме поретко или почесто во текот на летото.

Затоа ви предлагаме природни и домашни решенија за лекување на отокот од стапалата:

  • Ладна вода 

Држете ги стапалата во ладна вода неколку минути. Ладната вода ја смирува болката од топлината и отокот на стапалата.

  • Спреј на база на ментол

Спреј на база на ментол ги лади стапалата и ја намалува болката. Секогаш кога ќе почувствувате дека стапалата ви се вжештени аплицирајте од спрејот за стопала на база на ментол.

  • Држете ги во хоризонтална положба

За намалување на отокот и повлекување на болката држете ги стапалата во хоризонтална положба.

Отокот е застој на крвотокот во стапалата, па исправањето на нозете ќе го раздвижи крвотокот.

  • Масажа 

Правете почести масажи на стапалата во времетрање од 2-3 минути.

Масажата исто така ќе помогне за придвижување на крвотокот.