Последната недела до Велигден е недела на строга воздржаност и пост.

Затоа е важно да знаете кои се православните обичаи што ве чекаат од денес.

Страствен понеделник

Овој ден започнува седмата недела на постот, која се нарекува голема или страсна недела.

Според црковната традиција, името на оваа недела беше дадено затоа што Исус Христос направи големи дела оваа недела.

Исус ја уништи смртта, го победи гревот и го отстрани проклетството од човечката раса, отворајќи му го патот кон рајот.

Името „страсно“ беше дадено оваа недела затоа што молитвите, бдеењето, како и постот се засилија овие денови.

Интересно е што ова име потекнува од фактот дека, според фолклорот во некои делови на Македонија, оваа недела, сопружниците се воздржуваат од брачни обврски.

Оваа недела се прават подготовки за големиот христијански празник – Велигден, меѓу кои подготовка на богата мрсна трпеза, бојадисување на јајца и украсување на домот со велигденско дрво или крошна како народни симболи на Велигден. 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде