Денес празникот е посветен на целото семејство, бидејќи црквата и верниците се сеќаваат на животот и страдањата на преподобните Ксенофон и Марија, како и на нивните синови Јован и Аркадиј.

Преподобните Ксенофон и Марија биле угледни и богати граѓани на Цариград и живееле во 5 век. Приказната вели дека тие биле големи христијани и дека целото внимание го посветиле на воспитување на синовите на Јован и Аркадиј во ист дух.

Меѓутоа, кога нивните деца пораснале, семејството го погодила голема несреќа, бродот со кој Јован и Аркадије отпловиле за Бејрут, каде што требало да го продолжат своето образование, бил зафатен од голема бура.

Момчињата биле спасени, но брановите ги фрлиле на различни брегови, па обајцата помислиле дека другиот е убиен.

Бидејќи браќата биле многу приврзани едни за други, од тага, двајцата решиле да станат монаси и да најдат утеха во верата за својата болка.

Од друга страна, Ксенофон и Марија помислиле дека и двајцата нивни синови се удавиле. Преплавени од тага, по две години, дојдоа во Ерусалим да им се поклонат на светците.

Случајно, тоа било во исто време кога Јован и Аркадиј дошле во овој град.

И така, според приказната, се случило големо чудо во Ерусалим и семејството било повторно обединето. Прво се сретнале Јован и Аркадија, а потоа Ксенофон и Мери се сретнаа со нив.

Пресреќните родители тогаш сфатиле дека децата се најголемото богатство што може да го има човекот, а целото свое богатство го поделиле на сиромашните, па и тие станале монаси.

Членовите на ова често семејство живееле посветени на Бога до крајот на својот живот. Денес нивниот празник е празник за секој дом во кој владее мир и хармонија и во кој љубовните врски ги поврзуваат родителите и нивните деца.

Image result for Јован и Аркадиј

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде