Вообичаено е да се ткаат венци од лековити билки кои потоа се фрлаат во проточна вода.

Го слават и католиците и православните, секој според својот календар, како св. Ѓурѓовден. Меѓу Словените, тој се здоби со некои други карактеристики, мешајќи се со претхристијанските култови на Балканот, поради што празникот Свети Ѓорѓи не се слави кај нас толку многу како во другите христијански земји.

Св. Ѓурѓовден е празник со многу обичаи поврзани со него, и волшебни активности за заштита, здравје и плодност, кои се изведуваат на тој ден.

Обичаите и верувањата на народот поврзани со Св. Ѓурѓовден секако постоеле кај уште пред прифаќање на христијанството.

Со овој празник, Свети Ѓорѓи сигурно го зазеде местото на старото словенско божество за плодност Јарил и неговиот празник.

На овој ден, црквата го одбележува погубувањето на Свети Ѓорѓи, што се случи на 23 април 303 година.

Св. Ѓурѓовден е празник со најмногу обичаи народот, кои се разликуваат по содржина од регион до регион.

На овој ден не се претерува со спиење, бидејќи се верува дека кој спие цел ден поспан ќе биде во текот на целата година.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде